Contacten van hoger af: “Ze zeggen dat ik dat niet meer moet doen”

“Ze zeggen dat ik dat niet meer moet doen”, zei Elle. Met ‘ze’ bedoelde Elle contacten van hoger af. Ik voelde van binnen een soort alarmbelletje rinkelen. Begrijp me niet verkeerd, contacten van hoger af zijn heel mooi en vaak heel waardevol, het alarmbelletje had meer te maken met een soort klakkeloosheid. Het voelde aan alsof Elle zat te vertellen dat ze hadden gezegd te springen, en Elle alleen had geantwoord: hoe hoog?

Autonomie

Maar ze hebben altijd gelijk, verdedigde Elle. Dat maakte het alarmbelletje niet minder. Een deel daarvan kan ik proberen duidelijk te maken met een aardser voorbeeld. Stel iemand komt met lage rugpijn bij een fysiotherapeut. Vanuit de wetenschap is bekend dat stress en lage rugpijn een sterke relatie hebben. Maar zelfs als iemand heel duidelijk allerlei tekens laat zien van stress en symptomen van stress beschrijft, mag je als fysiotherapeut nog steeds niet de conclusie trekken: het is stress. Je mag als fysiotherapeut het voorstellen, je mag de tekens en symptomen benoemen, je mag de wetenschap erbij halen. Maar als iemand zegt: nee, ik denk niet dat ik stress heb, of ik denk niet dat stress een relatie heeft met mijn rugpijn, dan mag je niet alsnog doen alsof dat toch zo is. Alleen de persoon zelf mag die conclusie trekken. En alleen dan mag je als fysiotherapeut je behandeling op bijvoorbeeld stressreductie richten.

Dus ja, de contacten van hoger af kunnen best iets zeggen wat later (altijd) waar blijkt te zijn. Zoals dat degene met rugpijn vast stress heeft gezien de tekens en symptomen. Maar het is aan jou zelf om op dat moment te zeggen: ja dat klopt of nee dat klopt niet. En als je twijfelt, het niet goed weet, ga dan vooral niet ervan uit dat ze wel gelijk zullen hebben. Noem het autonomie. Het is aan jou om die keuze, ja of nee, te maken. Jouw leven, jouw verantwoordelijkheid.

Overledenen

Heel herkenbaar als medium is dat overledenen tegen hun levende naasten vaak zeggen dat ze van alles moeten. Je moet stoppen met roken, je moet meer gaan bewegen, je moet dit, je moet dat. Gidsen kunnen die neiging ook hebben. Tsja, drie punten die je daarbij in het oog kan houden:

  • Vraag je af wie het contact is en zet vraagtekens bij de meesten. Bijvoorbeeld een net overleden familielid die moeite heeft te accepteren dat het aardse bestaan is opgehouden? Dan dag dag (met veel liefde natuurlijk), geen boodschap voor jou, het is tijd dat hij zich bezig houdt met zijn dood, in plaats van met jouw leven.
  • Is het dan wel een wijs en goed contact, let dan op de woorden. Je moet helemaal niets. Komen deze woorden door storing op de lijn, vertaal ze dan naar een algemeen advies, zoals: beter voor jezelf zorgen.
  • Zie stuk over autonomie!

Zuiver

Ook kun je je afvragen hoe zuiver het contact is. Misschien is het wel een hoger deel in jezelf, dat zich toch ook laat beïnvloeden door alles eronder. Vooral je wil kan heel sterk zijn. En als je wil dan ook nog dingen wil in overeenstemming met je hogere levensmissie, tsja, dan is het ook niet gek als boodschappen door krijgt die je naar de mond praten.

In engere zin weet je ook niet of het contact wel goede bedoelingen heeft die op lange termijn het beste voor jou zijn. Angsten, diepe behoeften en meer kunnen buiten jezelf tegen je aan gaan praten alsof ze je willen helpen. Wat op dat moment natuurlijk goed aanvoelt, want onbewust herken je je angst of diepe behoefte. Als ik bang ben voor honden omdat ik er ooit door gebeten ben, en ik krijg van hoger af door dat ik beter uit de buurt van een hond kan blijven, voelt dat natuurlijk goed aan.

Omgekeerde wereld

Mijn contacten kunnen ook heel grappig zijn. Ik merk het vooral als ik heel erg één kant uit ga in mijn gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld als ik heel veel negatieve gevoelens naar iemand toe heb. Geheid dat ik dan ’s nachts droom dat die persoon en ik de meest fantastische liefdesrelatie hebben. Bij het wakker worden weet ik meteen dat dat gevoel niet echt is. Maar het heeft me wel verandert. Ik heb een meer compleet beeld van iemand gekregen, niet alleen maar meer negatief. Dit soort dromen, deze boodschappen, moet ik vooral niet letterlijk nemen, zo van: begin dus een relatie met deze persoon. Nee, ze zijn alleen bedoeld om tegen mijn wereldbeeld aan te schoppen en me een andere kant te laten zien.

Zo boven, zo beneden

Ze kunnen je boodschappen blijven geven, die contacten van hoger af. Blijkbaar heb je dat ook nodig. Elle kijkt me vragend aan: hoe kan ik dan anders?

Zo boven, zo beneden. Misschien tijd om het Goddelijke in jezelf te ontdekken om (ook) daar je raad vandaan te halen, en de wereld wijzer en completer te kunnen beschouwen.

Plaats een reactie